Corne Baijens Advies VerzekeringenHypotheken

Een huis kopen is een grote stap. Er komt van alles op je af: waar willen we gaan wonen, wat voor huis, welke vloer, wat voor keuken, etc. Maar het moet ook allemaal betaald kunnen worden en betaalbaar blijven.

Sinds 2001 is bepaald dat hypotheekrente nog maximaal 30 jaar aftrekbaar is van de belasting. Daarnaast moet er nu ook gedurende de looptijd daadwerkelijk in de maandtermijnen afgelost worden. Dat betekent in de praktijk dat starters kunnen kiezen uit een hypotheek op basis van annuïteit of een lineaire aflossing.

Annuïteitenhypotheek

Bij een hypotheek op basis van annuïteiten betaal je elke maand een vast bedrag dat bestaat uit aflossing en rente. De rente betaal je alleen over de schuldrest. Ieder maand los je een stukje hypotheek af.  In het begin betaal je daardoor naar verhouding veel rente en los je weinig af.  Maar omdat je natuurlijk iedere maand een deel aflost, wordt je hypotheekschuld lager en ga je minder rente betalen. Omdat het een vast maandbedrag is, wordt het deel voor de aflossing groter. Omdat je elke maand minder hypotheekrente betaalt, heb je ook minder belastingvoordeel. Dat zou je een nadeel kunnen noemen, omdat je netto maandlasten aan het eind van de looptijd behoorlijk stijgen terwijl je maandbedrag gelijk blijft. Je hypotheek is aan het eind wel helemaal afgelost.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los tijdens de looptijd elke maand een vast bedrag af en daarnaast betaal je rente. Je lost elke maand een evenveel af en daardoor wordt je schuld elke maand kleiner. De rente die je betaalt, wordt steeds kleiner omdat je schuld kleiner wordt. Je maandbedrag wordt dus ook elke maand lager. Dat betekent dat je belastingvoordeel ook steeds kleiner wordt. Aan het eind van de looptijd is de je schuld helemaal afbetaald.

Dan zijn er natuurlijk ook nog mensen die al een bestaande woning met een hypotheek hebben. In principe is de basis dat een bestaand fiscaal regime (b.v. aflosvrije hypotheek, spaarhypotheek of levenhypotheek) mee kan verhuizen naar een nieuwe woning. Dit is dan wel weer aan regels gebonden. Hiervoor is toch wenselijk om ook met een specialist te bekijken wat voor u de beste oplossing is.

Binnen mijn netwerk kan ik u met zo’n specialist in contact brengen.